Guitarfix Standard Setup – Elektrisk guitar/bas

Hovedparten af et setup, er en række af justeringer og modificeringer, hvor formålet er at få guitaren til at spille så godt som muligt for den specifikke ejer.

Hvordan hver enkelt justering/modificering udføres, afhænger at den enkelte guitar. Her er et eksempel på hvad der typisk gennemgås/laves ved et standard setup af en elektrisk guitar/bas. Andre småting ikke vist her (f.eks. løse/dårlige forbindelser, skarpe båndender, løse bånd, etc..) vil typisk også blive lavet som en del af prisen for et setup.

Ved indlevering, lyttes til ejeren for at få en ide om hvilke problemer han/hun evt. oplever, hvilken spillestil der typisk bruges og hvilke ønsker der måtte være til f.eks. strengehøjde, strengetykkelse/type, tremolo setup, etc..

Som det første, kigges generelt på guitaren for at få et hurtigt overblik over åbenlyse problemer. Alle funktioner afprøves og der spilles på alle strenge på alle bånd for at finde evt. problemer med båndstøj eller døde toner.

Fender Strat
En Fender US Start som trænger til et grundigt setup. Det er medlemmerne i Kashmir der har sat deres autografer på denne Strat.

Guitaren måles igennem og alt noteres ned, så der er et komplet overblik over hvad der skal laves.

Fender US Strat
Halskrumningen måles. Her er den 0,50 mm, hvilket er alt for meget.
Fender US Strat
Strengehøjden ved sadlen måles og her er den voldsom høj på 0,60 mm.
Fender US Strat
Strengehøjden over 17. bånd måles. Den er 2,1 mm, hvilket er OK. Men, på denne guitar som ikke har problemer med skæv hals, eller uens båndhøjder, skal den kunne komme lidt længere ned.
Fender US Strat
Der tjekkes om strengene ligger ordentligt i sadlen og at ingen af dem binder. Flere af dem binder her, så der skal arbejdes med størrelsen og formen på sporene når de bliver filet ned. Strengene ligger også for dybt i sadlen, så det skal også rettes.
Fender US Strat
Der tjekkes for båndslid. Her er der ikke noget af betydning. Skulle der være slid som kræver en båndslibning, så kan man vælge et luksus setup, som inkluderer båndslibning. Der tjekkes også for om der er enkelte bånd der ligger for lavt/højt, om der er løse bånd og om der er skarpe båndender.
Strengeradius tjekkes. Den skal være samme radius som gribebrættet, hvilket den ikke er her, så det skal rettes.
Pickup-højder måles som reference, hvis ejeren ikke vil have dem ændret. Men, typisk bliver de justeret så der er balance mellem strenge og pickups.
Fender US Strat
Tremolohøjde måles. På den her skal tremoloen være flydende, så den skal lidt højere op end den er her.
Fender US Strat
Alt er målt igennem og noteret. Så kan forbedringerne begynde.
Fender US Strat
Halskrumningen justeres som det første.
Fender US Strat
Strengehøjder i sadlen justeres. Korrekt strengehøjde i sadlen er ekstremt vigtigt. Ligger strengene for højt (hvilket de næsten altid gør), vil den være båndfalsk og svær at spille på, på de første 4-5 bånd.
Fender US Strat
Dette gribebræt trænger til – og får – en grundig dyberens.
Fender US Strat
Båndene poleres og gribebrættet får en gang kvalitetsolie.
Fender US Strat
Så er gribebrættet som nyt.
Fender US Strat
Potentiometre og kontakter får en grundig rens så de ikke knaser/skratter.
Fender US Strat
Udgangsstikket justeres og renses for optimal kontakt. Det er et meget almindeligt problem at udgangsstikket har dårlig kontakt.
Fender US Strat
Løse stemmeskruer strammes.
Fender US Strat
Så kommer der friske strenge på som strækkes godt igennem. Det er især vigtigt når guitaren har en tremolo.
Fender US Strat
Tremoloen justeres på plads.
Alle kontaktpunkter smøres med teflonfedt. Det er vigtigt for at tremoloen fungerer optimalt, så guitaren holder stemningen.
Fender US Strat
Strengerillerne i sadlen får også en gang teflonfedt. Det forhindrer at de binder.
Fender US Strat
Strengehøjder, strengeradius og intonering justeres.
Fender US Strat
Sidste justering er pickuphøjder. Der lyttes nøje om der er balance mellem strengene og mellem pickups. Pickups må ikke komme for tæt på strengene, da det kan give problemer med skingre toner og intonering.
Fender US Strat
Alt måles igennem igen og noteres, så man kan se forbedringerne. Kunden får selvfølgelig en kopi af skemaet.
Fender US Strat
Til sidst får hele guitaren en grundig rengøring. Her er jeg dog ekstra forsigtig, så jeg ikke får fjernet autograferne 🙂
Fender US Strat
Fiks og færdig. Den får lov at hvile en dags tid hvorefter halskrumningen tjekkes igen, da den nogen gange kan give sig lidt. Lige umiddelbart er forbedringerne ikke synlige, men man er ikke i tvivl når man spiller på den. Lækker lav strengehøjde, god tremolo-funktion og perfekt intonering (så perfekt som den nu kan blive på en guitar…).

Alt dette fra kun 450,- 😉