En gammel Guyatone fra 1961, skal have den helt store tur for at blive spilleklar. Det er ikke meningen at restaurere den til perfekt stand, men blot at gøre den god at spille på med dens patina bevaret.
Gribebrættet er gået løs fra halsen, halsen buer kraftigt forover, bånd er slidt helt ned, stemmeskruer, saddel og stol er uoriginale og passer dårligt til guitaren, potmetre skal skiftes, løse kantbånd, plus en masse andre småting.
Denne Guyatone er udstyret med hvad der populært kaldes ‘Gold foil’ pickups. Disse er ofte ret eftertragtede på grund af deres bløde ‘vintage’ lyd. Heldigvis virker begge pickups.
Der er nok at gå igang med.
Gribebrættet på denne guitar er meget “sprødt” og splintrer nemt når båndene trækkes ud. Det skal derfor gøres meget forsigtigt.
Halsen bliver så sat i spænd så den buer bagover. Den får lov at sidde en uges tid i spænd, så den værste foroverbøjning bliver rettet. Halsen har ingen truss-rod, men en firkantet metalstang inde i halsen.
Det er desværre ikke godt nok at halsen er helt lige, da trækket fra strengene stadig vil få den til at bue for meget forover. Den skal derfor bøje en smule bagover, for at få den rigtige krumning når der kommer strenge på.
Det gør man ved at presse nogle bånd i hvor den del af båndet der går ned i gribebrættet, er lidt for bred. Det vil tvinge halsen bagover. Hvor mange for brede bånd der skal bruges, og hvor meget den skal bøje bagover, er et skøn baseret på erfaring.