Höfner 455 – Hals og Bånd

En gammel Höfner 455 fra starten af 60’erne.

Den havde stor nostalgisk værdi for ejeren, som gerne ville have gjort den spilbar igen efter den havde stået og samlet støv i mange år. Strengene lå ekstremt højt og gjorde den umulig at spille på. Derudover, var båndene slidt helt ned og stemmeskruerne skæve og slidte.

Hofner 455
En fin gammel Höfner som skal have lidt førstehjælp.
hofner 455
Der var ret åbenlyst hvad der var hovedårsagen til at strengene lå voldsomt højt. Halsen er knækket i samlingen ved hælen. Det er ikke et ualmindeligt problem på disse gamle guitarer, hvor enden af gribebrættet “svæver” over toppen.
hofner 455 refret
Efter at have renset fladerne for gammel lim, blev bruddet limet og sat i spænd i 24 timer. Limningen vil blive stærkere end det omkringliggende træ.
hofner refret
Efter halsen var blevet limet, trak jeg et af de originale messingbånd ud for at se hvilken størrelse nye bånd der skulle bruges. På disse gamle Höfner, er der ikke nogen modhager på den del af båndet der sidder nede i gribebrættet. Det gør det nemt at trække dem ud uden træet splinter. Til gengæld er båndrillen meget smal (0,4 mm) så der skal bruges nye bånd som passer til så smalle båndriller.
hofner 455
Alle bånd er trukket ud og gribebrættet er slebet og gjort klar til nye bånd.
hofner 455
Båndene er sat i og så skal båndenderne klippes og slibes.
hofner refret
En let båndslibning og polering.
hofner 455
Nyt nul-bånd og olieret gribebræt.
hofner 455
Nye originale Höfner stemmeskruer er monteret. De er lavet til en Höfner Club 50, men er i samme stil som de originale (som ikke kan skaffes mere) til denne guitar.
Hofner 455
Nye strenge og et grundigt setup.
hofner 455
Nyt indlæg af ben i stolen. Det er lavet med den korrekte radius så det nu passer til radius på gribebrættet.
hofner 455
Så er den klar. Efter alt arbejdet, er den endt med en ultra lav strengehøjde, uden båndstøj.

Besked fra ejeren: …Den spiller nu som en drøm, service og kommunikation var topklasse, og desuden er det tydeligt, at den har fået en god portion kærlighed, for den har aldrig fremstået så flot som nu.
Tak for et flot stykke arbejde!