Jazz Bass Ombånding

En fin Fender Jazz Bass fra 1973 trængte kraftigt til nye bånd, nye pickups, afskærmning og renovering af elektronikken.

Jazz Bass refret
En fin ældre bas der trænger til en kærlig hånd.
Jazz Bass refret
Der er ikke meget bånd tilbage.
Jazz Bass pickups
Begge pickups er defekte. Bro-pickup er den originale fra 1973, som er forsøgt repareret (=ødelagt endnu mere…). Hals-pickup er blevet udskiftet på et eller andet tidspunkt. Man kunne godt omvikle dem, men for at sikre den gode Jazz Bass lyd, anbefaler jeg at købe et sæt nye periodekorrekte fra Fender.
Jass Bass refret
Båndene kommer ud uden de store problemer med lidt vand og lidt varme. Et gammelt palisander gribebræt kan være temmelig sprødt, så der kræves forsigtighed for at det ikke splintrer alt for meget.
Jazz Bass refret
Alle bånd er ude, så nu skal gribebrættet slibes og gøres pænt, inden det får nye bånd i.
Jazz bass
Gribebrættet har fået en let slibning og tjekket at radius er korrekt.
Jazz Bass
Båndrillerne renses for skidt og møg, så båndene kommer til at sidde bedst muligt.
Jazz Bass
Alle de rensede båndriller tjekkes for at sikre at de er dybe nok til de nye bånd.
jazz bass
Efter alt forarbejdet (meget mere end vist her..) kan de nye bånd hamres og presses på plads.
Jazz Bass refret
Båndene sættes i med lidt fiskelim. Ikke så meget for at holde på båndene, men mere for at udfylde alle hulrum i båndrillerne. Det giver en mere solid hals og bedre lyd. Båndene sættes i pres natten over, mens limen tørrer.
Jazz bass shielding
Mens limen tørrer, fjernes den gamle uvirksomme afskærmning. Der er brugt noget plastiktape/folie, som ikke er elektrisk ledende, så det har slet ingen virkning som støjafskærmning. Der skal laves en ordentlig fungerende afskærmning.
Jazz Bass
Elektronikken har fået en opfriskning med nye ledninger/forbindelser.
Jazz Bass
Båndene har fået klippet båndenderne og filet dem i korrekt vinkel, så nu får de en let slibning for at fjerne små ujævnheder.
Jazz bass
Så er halsen klar med nye friske bånd.
Jass Bass
Der er lavet en grundig afskærmning med grafitmaling og kobberfolie. Nu skal der monteres nye pickups med den klassiske Jazz Bass lyd.
Jazz Bass
Pickups og elektronik er monteret og bassen er klar til samling.
Jazz Bass
Et sæt nye strenge, et grundigt setup og den er klar til lækre bastoner. Den nu fungerende afskræmning, har gjort den totalt støjfri.