Omvikling af pickup

Jeg laver også en del omviklinger af pickups. Det er nødvendigt at omvikle en pickup når den er kortsluttet eller afbrudt, og ikke kan repareres.

Jeg prøver så vidt muligt at genskabe lyden fra den originale pickup, men hvis pickup’en er så skadet at man ikke kan måle på den – eller man ikke kan finde specifikationer på pickup’en – bliver det lidt et kvalificeret gæt hvordan den skal vikles. Som udgangspunkt, må man gå efter den originale trådtykkelse, antal vindinger pr. lag, måden den er viklet på og den færdige tykkelse af spolen. En omviklet pickup, vil dog sjældent komme til at lyde helt som originalt.

Her er det to gamle single-coil Hagström pickups (formentlig fra 60’erne) der skal omvikles.

Hagström pickup
De to Hagström pickups der skal omvikles.
Hagström pickup
Den gamle tråd fjernes.
Hagström pickup
Kanterne på rammen slibes glatte så den nye tråd ikke rammer en ujævnhed og knækker under omviklingen.
Hagström rewind
Den nye tråd (her er den 0,050 mm tynd) loddes på startkontakten.
Hagström rewind
Der sikres med et stykke tape, for at undgå kortslutninger.
Hagström rewind
Så vikles den nye tråd på.
Hagström rewind
Det estimerede antal vindinger vikles på, hvorefter modstanden måles for at sikre den er i det rigtige område uden kortslutninger eller afbrydelser.
Hagström pickup
Færdigviklet og forsynet med beskyttende tape.

Hagström pickup

Hagström pickup
DC modstanden måles. Her er den 6,8 Kohm. DC modstanden kan egentlig ikke bruges til så meget andet end en rettesnor, hvis man laver matchende sæt af pickups. Modstanden i sig selv, siger intet – modsat hvad mange tror – om pickup’ens lyd/output.
Hagström pickup
Induktansen måles. Her er den 5,59 Henry. Induktansen er en langt vigtigere rettesnor end DC modstand, for hvordan en pickup lyder.
De enkelte magnetpolers styrke måles for at sikre de er rimeligt ens. Er der for store forskelle, kan man genmagnetisere dem. Her er polen for D-strengen 86,6 milliTesla (eller 866 Gauss).
Hagström pickup rewind
Færdigsamlede med tilslutningsledninger.