Guitarfix Standard Setup – Akustisk guitar

Hovedparten af et setup, er en række af justeringer og modificeringer, hvor formålet er at få guitaren til at spille så godt som muligt for den specifikke ejer.

Hvordan hver enkelt justering/modificering udføres, afhænger at den enkelte guitar. Her er et eksempel på hvad der typisk gennemgås/laves ved et standard setup af en akustisk guitar. Andre småting ikke vist her (f.eks. defekte baroner, løse/dårlige forbindelser, rensning af stik ved preamp, etc..) vil typisk også blive lavet som en del af prisen for et setup.

Ved indlevering, lyttes til ejeren for at få en ide om hvilke problemer han/hun evt. oplever, hvilken spillestil der typisk bruges og hvilke ønsker der måtte være til f.eks. strengehøjde, strengetykkelse/type, etc..
I det her tilfælde, klagede ejeren over at guitaren var båndfalsk når der blev spillet på den højere ende af halsen.

Som det første, kigges generelt på guitaren for at få et hurtigt overblik over åbenlyse problemer og derefter spilles der på alle strenge på alle bånd for at finde evt. problemer med båndstøj eller døde toner.

En Fin Martin D-1 som umiddelbart ser OK ud, men den har sine problemer.

Guitaren måles igennem og alt noteres ned, så der er et komplet overblik over hvad der skal laves.

Halskrumningen måles. Her er den 0,60 mm, hvilket er alt for meget.
Strengehøjden ved sadlen måles og her er den voldsom høj på 0,80 mm for alle strenge.

Strengehøjden over 12. bånd måles. Den er 3,0 mm, hvilket er nogenlunde ok, men de fleste vil gerne have den længere ned. Justering af halskrumning og den alt for høje strengehøjde i sadlen, vil bringe den lidt ned. Men, på denne guitar som ikke har problemer med skæv hals, løftet/sunket top eller uens båndhøjder, skal den kunne komme meget længere ned.
Der tjekkes om strengene ligger ordentligt i sadlen og at ingen af dem binder. Flere af dem binder her, så der skal arbejdes med størrelsen og formen på sporene når de bliver filet ned. Strengene ligger også for dybt i sadlen, så det skal også rettes.
Båndenes tilstand tjekkes for slid. Her er der en del, men da det ikke generer ejeren, vil han ikke have det lavet. Det ville kræve en båndslibning, som ikke er en del af et standard setup. I et luksus setup, indgår en båndslibning. Der tjekkes også for om der er enkelte bånd der ligger for lavt/højt, om der er løse bånd og om der er skarpe båndender.
Højden på stoleindlægget og strengenes vinkel over det, tjekkes. Da der formentlig skal slibes af indlægget for at få strengehøjden ned, er det vigtigt at det er højt nok. Hvis strengene ikke har en ordentlig vinkel over indlægget, vil det gå ud over lyden.
Kroppen tjekkes for skader og remknapper efterspændes/fastgøres.
Halsen tjekkes for skader.
Hoved og stemmeskruer tjekkes for skader og løse skruer. På ældre guitarer, mangler nogle af stemmeskruerne ofte nylonskiven, som også bliver monteret som en del af setup’et. Alt efter type af stemmeskruer, bliver de justeret og smurt.
Her er en løs stemmeskrue som skal ordnes.
Guitaren stemmes og intoneringen tjekkes. Her er den ikke helt god, så det kræver lidt arbejde.
Alt er noteret så der er en reference at gå ud fra.

Efter alt er tjekket og noteret, tages de gamle strenge af og de krævede forbedringer/reparationer kan påbegyndes.

Båndene poleres og gribebrættet renses og får en gang olie.
Sporene i sadlen renses for gammelt skidt og møg.
Så strenges guitaren op med friske strenge og optimeringen kan begynde. Her skal man passe på ikke at få stukket øjnene ud 🙂
Strengene strækkes med dette spøjst udseende værktøj. Strækning af nye strenge er vigtigt, da det sikrer at stemningen holder sig stabil.
Halskrumningen tjekkes igen og justeres. Her er der sat tykkere strenge på, så der kræves en justering. Det gælder om at finde den korrekte halskrumning for den specifikke guitar. Man kan ikke stole på at fabrikantens standard specifikationer er gode nok.
Så files sporene i sadlen til den rette dybde for at få strengene sænket. Der bruges specielle file som passer til strengetykkelserne. Der tjekkes løbene, da det er vigtigt ikke at file for dybt, hvilket man meget nemt kan komme til. Korrekt strengehøjde i sadlen er ekstremt vigtigt. Ligger strengene for højt (hvilket de næsten altid gør), vil den være båndfalsk og svær at spille på, på de første 4-5 bånd.
Efter sporene er filet til rette dybde, files toppen af sadlen så strengene ikke ligger alt for dybt.

Tilpasningen af sadlen er færdig og strengene ligger optimalt for bedst mulig spilbarhed.
Stoleindlægget slibes lavere for at få lavest mulig strengehøjde. Her er det vigtigt at slibe helt plant og i vinkel.
Lækker lav strengehøjde gør guitaren legende let at spille på. Der spilles på alle strenge på alle bånd for at tjekke der ikke er unødig båndstøj eller andre problemer.
Guitaren måles igennem igen og man kan her se de væsentlige forbedringer der er lavet.
Der afsluttes med en grundig rengøring.
Guitaren er klar. Den får lov at ligge en dags tid hvorefter halskrumningen tjekkes igen, da den nogen gange kan give sig lidt. Lige umiddelbart er forbedringerne ikke synlige, men man er ikke i tvivl når man spiller på den. Lækker lav strengehøjde, ingen båndstøj og perfekt intonering (så perfekt som den nu kan blive på en guitar…).

Alt dette fra kun 450,- 😉